Jan 28 - Feb 1, 2018 TAP TO REGISTER NOW!
August 30, 2017

ANDYZ Awards

The ANDYZ Awards were created by the Las Vegas Design Center in partnership with the California Central/Nevada Chapter of the American Society of Interior Designers (ASID) to spotlight the year's best from interior designers, architects and design students based in the west. Named to bear the resemblance of "Annual Nevada Design," the ANDYZ Awards were created in 2015 to recognize exceptional design from designers and design firms. The ANDYZ are open to all design firms, independent designers, and students located in states west of the Mississippi. Interior design projects in residential, commercial and hospitality categories are judged by a respected panel of professional, eastern-based ASID designers.

Winners Featured In This Post:

  • Custom Furnishings/Product Design: Michele Youell, Natural Domain Interiors
  • Individual Residential Space: Kerrie Kelly Design Lab
  • Multiple Residential Space: Miche Monteiro, Benning Design Construction
  • Residential Kitchen Design: Daniella Villamil Interiors
  • Individual Commercial Space: Benning Design Construction
  • Multiple Commercial Space: Jane Cunningham, Room Resolutions
  • Individual Hospitality Space: Benning Design Construction
  • Multiple Hospitality Space: Boyd Gaming, Dezmotif, Avenue Interior Design, Tandem
  • Showroom Design: Abbyson
  • Student Design: Monica Casillas, University of Nevada, Las Vegas

2017 ANDYZ Awards Winners

Best Custom Furnishings/Product Design

Michele Youell, Natural Domain Interiors

 

 

This custom built-in bed frame wall unit was created for empty-nester clients who recently downsized from a much larger home. This wall unit was created with consideration for their every need and includes an upholstered and tufted vinyl headboard that looks like silk but is very cleanable, several display niches with accent lighting and tons of storage that the client requested to corral belongings. Each side of the bed includes a "secret compartment" for all the little things we like to have nearby, but aren't the most aesthetically pleasing like glasses, remotes, phones, tissues, etc. A door on a track can be shut to conceal the compartment. Other conveniences include pull-out bed-side shelves for drinks and snacks and five over-sized storage drawers under the bed. While every inch of wall and floor space maximizes storage, the design is balanced by ample display space for mementos from future adventures.

Michele Youell, Natural Domain Interiors

Best Individual Residential Space

Kerrie Kelly, Kerrie Kelly Design Lab

 

From a dark, unused basement to the new hub of the home, our client's basement transformation project offers a fresh urban vibe paired with traditional touches and hints of the homeowner's own personal style. A range of fashionable hues from navy and royal blue to metallic shades and soft tan textures dot the new lounge's look, allowing the space to be used as a listening room, wine tasting studio, private office space, and more.

Emphasizing an array of textures, like wooly pillows and cowhide with sleek hardwood flooring, the basement is both stylish and functional, ideal for lounging and entertaining. Custom artwork lines the walls near the curated bar and stereo setup while a handcrafted wine wall adds depth and dimension to the far side of the room, showcasing the homeowner's favorite sips from all over Napa Valley.


Best Multiple Residential Space

Miche Montiero, Benning Design and Construction


Miche Montiero, Benning Design and Construction

This Rancho Murieta home underwent a major transformation that brought tears to the clients' eyes during the reveal. Its walls, ceilings, and floors were originally enveloped in pine wood. The interior was palpably disconnected from the contemporary aesthetic of the outside of the home, which sits on a golf course overlooking a lake.

The major challenge of this project was the task of updating this residence to a contemporary ranch style, eliminating the Tahoe cabin feel, while keeping the structure of the house. Demolishing walls, ceilings, and floors was not an option; a merging of styles had to be achieved. The designer chose to paint over the wood walls, keep the existing floors, and add plaster over the angled dining room wall to create dimension and distinction to the others. The kitchen walls were also updated with plaster. The ceilings were given a white-washed finish to create texture and contrast with the dark finish of the wood beams.

Comfortable, traditional, and ranch styles were blended together to give this home a fresh new look. This mixture incorporated the client's personality and existing pieces which possessed sentimental value for the family.

The bar area received a face lift with new leather upholstered panels, mother of pearl backsplash, and exquisite sconces. The color palette is predominantly neutral with bursts of bold color splashed throughout the home, such as the playful animal heads mounted in the kitchen.

Limitations were placed upon this project, but as they say: necessity is the mother of invention. Restrictions inspired a fearless fusion of styles – and exceedingly satisfied clients.

Miche Montiero, Benning Design and Construction
Miche Montiero, Benning Design and Construction
Miche Montiero, Benning Design and Construction

Best Residential Kitchen Design

Daniella Villamil, Daniella Villamil Interiors

Nestled in a historic neighborhood in Las Vegas, a vintage home was looking for an urgent makeover. After an unfortunate flood, the owners decided to renovate the damaged kitchen. Looking for designers in the area that closely matched their style, they enlisted our services to achieve the space of their dreams, a "French Bistro Kitchen" that provided ample space for them to showcase their beautiful china, a contrasting color palette and a layout that allowed the kitchen to feel open and light.

We started by addressing the layout of the space which required for us to remove part of the vertical wall that separated the kitchen from the family room, this allowed us to reposition the refrigerator and create a peninsula using a Macaubus quartzite slab, the sides of the peninsula were finished with a stunning waterfall design that still allowed ample space for seating. To create the high contrast the client expected, we designed custom shaker style base cabinets in a dark blue/gray color, light maple shelves that served as replacements for the top cabinets and surrounded the kitchen wall with a reflective white subway tile. The kitchen was finished using white paint color on the ceilings and adjacent walls, Rejuvenation brass light fixtures and hardware, industrial style stools, a black Viking range and hood combination and a Subzero stainless steel refrigerator and Dishwasher.

The finishes, fixtures and layout of the kitchen allowed us to achieve every single desire of our client, the kitchen feels open and airy while providing ample storage in the bottom cabinets and drawers, plenty of space to display their china collection and a color palette of saturated blue/gray and white that provided the high contrast they sought.

Daniella Villamil, Daniella Villamil Interiors

Best Individual Commercial Space

Bruce Benning, Benning Design and Construction

A mid-sixties building with good bones, but in desperate need of updating, was converted to a studio space for a multi-disciplinary design team.

The redesign required taking the building back to its original shell. Gone are the nine-foot drop ceilings with fluorescent troffers and the ghastly taupe carpeting. Walls were stripped bare to reveal seeded concrete and left exposed. Fourteen feet high windows that were originally used as spandrel glass were reglazed to make a visual connection to the exterior. Empowering, light-filled space was the instant result. Seamless glass defines the conference area and is used to sparingly float project images while adding a modicum of privacy. The obligatory big screen television is used to convey concepts and drawings to clients in a comfortable setting.

Impromptu gathering areas are numerous and required for workflow. A glass topped culvert pipe table is used as a secondary meeting location. Designers share a large enough desk space to easily roll out plans and share samples with team members. A counter-height table measuring sixteen feet in length is made of raw steel and provides additional lay out and gathering space. The elevated work surface is also appreciated by those who prefer a standing desk.

Freestanding ten-foot bookcases serve as a visual divider between the kitchen and office area. The sample library hides behind a twelve-foot rolling barn door covered with felt, providing a fun pop of color, as well as the ability to use images, mood boards, and diagrams in pin up fashion. Multi-source lighting and powered window shades provide energy conservation and effortless shifts in ambiance for evening events.

Employees are now able to enjoy an innovative and open environment conducive to being creative, productive, and happy.

Bruce Benning, Benning Design and Construction

Best Multiple Commercial Space

Jane Cunningham, Room Resolutions


Jane Cunningham, Room Resolutions

When a residential development, experienced a flood in their neighborhood’s community center, it resulted in several problems, shutting down the building to all residents. This center, utilized for private events and parties, also served as a gathering place for neighbors and friends. 

Other than interrupting the community spirit for a bit, the flood may have been a blessing in disguise. Outdated in decor and needing many fixes following the flood, the board decided to give the community center a makeover.  Room Resolutions rose to the task and began the process of transforming the two decade old building into a 21st century spacious, multi-purpose community center, putting the “fun” into functional. 

Coastal tones brighten the interior of this building: Imagine walls of Peacock Plume, Rolling Waves, Fizzle, Pistachio Ice Cream and Trailing Vine. Fresh and crisp, these rooms invite one to host a party!  A gorgeous Mica wall covering in the entry shines. Wolf Gordon Micas, mined from the abundant mineral, are natural handcrafted, woven wall coverings bringing warmth and the natural beauty of the outdoors to the interior with the perfect bit of sparkle in Sea Glass.  A new chandelier, and glass tile chair rail finish off the welcoming entry with pizazz.  A welcome sitting area with chairs by Uttermost and a beautiful, stone table by Global Views makes for the perfect meeting spot for friends.

New flooring includes porcelain plank tile by Mohawk, to traffic loving plank laminate by Mohawk, to high grade carpet tiles by Interface, throughout the center replaced the soggy, outdated floors. LED lighting and Fandeliers illuminate the multi-purpose and entertainment rooms, making them a welcome oasis in the desert heat. From treadmill, to elliptical, to weights, the health enthusiast may now workout with fresh inspiration surrounded by uplifting, cool tones with a midway stripe of brightened teal.  Watch your favorite program while on your multi-mile run and stay cool under the breeze of modern ceiling fans. The entertainment lounge is complete with Foosball, chess tables, gathering tables, a comfy sofa and a 75” television. Adorning the television wall is sparkling white dimensional tiles, for the perfect backdrop. Let the games begin!

The kitchen received an update with painted cabinetry and a pass-through cut into a wall making a great serving station for feasts, receptions or a child’s birthday party. Tables large enough for eight fill the multi-purpose room with inviting grass green settees for two, around the perimeter, are perfect conversation corners. White plantation shutters, by Sunburst Shutters, cover the windows with an elegant finish to the space. Fine accessories chosen by Jane Cunningham, are carefully and creatively placed throughout the community center and wall decor is artfully hung, to complete the look of a refreshing, calm and cool paradise - set in the desert. 

Jane Cunningham, Room Resolutions
Jane Cunningham, Room Resolutions

Best Individual Hospitality Space

Bruce Benning, Benning Design and Construction

Restaurant owners with a relatively modest budget asked the designers to come up with a concept for a bar and restaurant with a sizable outdoor patio. The goal was to create a warm and inviting space with elements of excitement added throughout.

This restaurant and whiskey bar encompasses a combination of authentic materials, such as wood floors and beams, stone walls, a living moss wall, and numerous steel details. To lessen the rectilinear hard lines of the overall space, a curved soffit and curved booths were used on the largest wall. Set off the wall on the arc line, vertical strip lighting highlights one inch rope. Draped in front of a large format mirror, the rope creates a subtle illusion of another and an adjoining room. Sealed raw steel was used abundantly to provide a warm and authentic element. Wide plank wood flooring is used underfoot as well as to clad the columns with edge steel detailing. Amber, the color of choice, mimics the liquor of choice: whiskey.

A large commissioned light fixture serves as the focus of the main dining area. The white light generated by the sculptural piece provides excitement and contrasts the amber glow prevalent elsewhere. Three large glass roll up doors open to the patio and act to blur the lines between the interior and exterior while providing three options for seating: indoor, outdoor, and a blend of both. The patio consists of custom banquettes built from Trex lumber, fire pit tables made of steel and topped with stainless steel faux bonfire sculptures, adding another element of interest.

The result is genuine, comforting, and relaxing: especially so with a good whiskey in hand on warm summer nights.

Bruce Benning, Benning Design and Construction

Best Multiple Hospitality Space

Collaboration of Boyd Gaming, Dezmotif, Avenue Interior Design & Tandem

Collaboration of Boyd Gaming, Dezmotif, Avenue Interior Design & Tandem
Collaboration of Boyd Gaming, Dezmotif, Avenue Interior Design & Tandem

The California Hotel and Casino, which just celebrated its 42nd year in business, has undergone a top-to-bottom redesign and renovation for the first time since it opened in 1975. The upgrades touched nearly every corner of the property, inside and out. Updated and modernized were 435 guest rooms and 56 suites in the hotel's west tower. Echoing the contemporary color palette and subtle island influence of the property's overall design, influenced by the hotel's primary clientele, the rooms feature new furniture, carpet with line-work resembling beachy waves or sand, modern bubble fixtures and more. In the refurbished bathrooms, bathtubs were converted into roomy showers.

And at Redwood Steakhouse, an elevated, reimagined experience of the original Redwood Grill, the experience begins as you approach the restaurant, where a large, inviting window looks in on the bar. Colorful, enlarged Hawaiian stamps hang framed on one wall above private booths, while large palm frond inspired light fixtures hang from the ceiling. The design was inspired by the casual elegance of Waikiki.

The casino, meanwhile, was freshened up from head to toe with new wallpaper, ceiling tiles and carpet, while the original custom-fitted chandeliers hanging above the table games were restored with new treatments and embellishments to make them more modern.

Collaboration of Boyd Gaming, Dezmotif, Avenue Interior Design & Tandem
Collaboration of Boyd Gaming, Dezmotif, Avenue Interior Design & Tandem
Collaboration of Boyd Gaming, Dezmotif, Avenue Interior Design & Tandem

Best Showroom Design

Abby Rafieha, Founder


Abbyson, B170

Abbyson debuted their brand new 12,000 square foot showroom in the entrance of the Las Vegas World Market Center in January 2017. Starting the build from the ground up allowed for the Abbsyon Team to design a showroom that suited not only the company’s product, but the brand’s style and drive to create trend-setting designs.

From floor to ceiling, every detail was meticulously made with the Abbyson fashion-forward design in mind. This showroom is the epitome of modern elegance starting with the 22”x22” imported marble tile, chosen by Abbyson founder, Abby Rafieha. Inspired by Abby’s favorite stay-cation destination close to home at the Westlake Village 4 Seasons Hotel, the floors would be a showstopper themselves, but create an amazing backdrop to showcase Abbyson’s innovative and trending designs.

But Abbyson didn’t stop there… The gorgeous lobby-front location features floor to ceiling glass windows to give visitors a sneak peek into some of their latest designs before even entering the showroom. Upon arrival, guests are greeted at Abbyson’s 20 foot long, custom designed reception counter to be greeted by their personal concierge to guide them through an exclusive look at all of the latest Abbyson products and designs.

Within the showroom, the Abbyson experience includes an executive conference room, private buffet room, fully stocked bar, and French-inspired barista bar where guests can enjoy their favorite coffee beverage.

The Abbyson showroom features a complete Design Center with sample swatches of their entire line of leather and fabric textiles as well as large wall of sample tiles to showcase their more than 2,000 in-stock products at your fingertips.

“We believe furniture is fashion, and fashion is about the right style at the right time.” Abbyson prides itself in being a full lifestyle brand that offers unparalleled value and trend-setting designs and their goal to portray these values through their showroom experience.

Abbyson, B170
Abbyson, B170
Abbyson, B170
Abbyson, B170

Best Student Design

Monica Casillas, Student at UNLV

Studies have shown older people thrive in a familiar and safe environment more than in an institutional-like setting. Dementia is a common disease in the elderly, which brings along multiple problem behaviors such a depression, anxiety, hallucinations, sleeping disorders, delusions, aggravation, eating disorders, aberrant motor behaviors, and irritability to name a few. This design is a multigenerational dementia-friendly home with a color palette inspired by the calming waves of the ocean. The remodel of the first floor of the two-story home includes the kitchen and dining area, the living area, the master bedroom and master bathroom. The redesign of all four main areas of the home were focused on having details to make the client living with Alzheimer’s disease experience a positive and nurturing quality of life. The private areas consisting of the master bedroom and bathroom act as areas of respite for someone experiencing problem behaviors associated with Alzheimer’s disease. Some crucial design elements within the spaces include the acoustical tiles to absorb unnecessary sounds and combat agitation, cork flooring to prevent injuries and mementos to aid with memory care. The social and dining areas of the home include key elements that promote social interaction with all family members such as the open living room area, round kitchen island, and round dining table. The overall color palette that is inspired by the geographical location benefit all family members to sooth anxiety and battle depression. 

Sign Up